PBM zoals gehoorkappen

Persoonlijke beschermingsmiddelen, ook wel PBM, kunnen bescherming bieden in gevaarlijke situaties. Onder persoonlijke bescherming vallen werkhandschoenen, die bescherming kunnen bieden bij het vasthouden van dingen die bijvoorbeeld scherp of heet zijn, of bij laswerkzaamheden; gehoorbescherming, biedt bescherming tegen geluiden boven een toegestaan aantal decibel; hoofdbescherming, biedt bescherming tegen vallende of laaghangende objecten; oog- en gelaatsbescherming, biedt bescherming tegen rondvliegende of spattende objecten en ademhalingsbescherming, die ervoor zorgt dat er geen gevaarlijke lucht of stoffen ingeademd kan worden. Al deze PBM zijn belangrijk en verplicht als dit aangegeven staat.

PBM: Werkhandschoenen

Werkhandschoenen zijn er met verschillende soorten eigenschappen, zoals: hittewerend, koudebestendig, snijbestendig, waterafstotend en geschikt voor laswerkzaamheden. De risico’s waar de handschoenen tegen beschermen zijn opgedeeld in drie categorieën, ingedeeld op ernst van het risico.

PBM: Gehoorbescherming

Gehoorbescherming komt in allerlei vormen, namelijk als gehoorkappen, gehoorbeugels en voorgevormde & vormbare oordoppen. De gehoorkappen worden als koptelefoons gedragen en bieden goede bescherming tegen lawaai. Ze kunnen onhandig zijn als het warm is of als er veel gebukt moet worden. Gehoorbeugels zijn gemakkelijk als je niet altijd gehoorbescherming hoeft te dragen, je kunt deze namelijk om je nek hangen als je ze niet nodig hebt. Voorgevormde oordoppen zijn onopvallend en zitten niet in de weg, en mits schoongemaakt veelvuldig te gebruiken. Echter zijn ze gemakkelijk te verliezen. De vormbare oordoppen kun je maar eenmalig gebruiken, deze zijn ideaal voor extern of intern bezoek op de lawaaierige plek.

PBM: Hoofdbescherming

Hoofdbescherming komt in de vorm van helmen en stootpetten. Helmen zijn er met korte klep en als standaard bouwhelm. Helmen met korte klep zijn zeer geschikt als je veel naar boven moet kijken. Stootpetten bieden minder bescherming dan helmen, ze bieden enkel bescherming tegen stoten, niet tegen vallende objecten. Veiligheidshelmen moeten voorzien zijn van een CE markering en fabricagedatum en moeten voldoen aan de veiligheidsnorm EN397 of EN14052.

PBM: Oog- & gelaatsbescherming

Oogbescherming is te koop als veiligheidsbril, overzetbril of ruimzetbril. Het verschil is dat de ene het montuur van een bril heeft, de andere over een gewone bril geplaatst kan worden, en de laatste ook rondom de ogen beschermt tegen stof en rondvliegende objecten. Gelaatsbescherming komt in de vorm van een gelaatsscherm en wordt vaak gebruikt bij laswerkzaamheden.

PBM: Ademhalingsbescherming

Ademhalingsbescherming moet ervoor zorgen dat er geen gevaarlijke stoffen ingeademd worden. Dit kan in de vorm van een stofmasker, deze bieden uitsluitend bescherming tegen vaste stofdeeltjes en hebben geen filterbus. Daarnaast zijn er half- en volgelaatsmaskers verkrijgbaar, deze hebben verwisselbare filterbussen en bieden meer bescherming dan de stofmaskers. Als laatste zijn er nog motoraangedreven systemen, die nog meer bescherming bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *